popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

Όπως κατέθεσε ο κ. Γ. Σούρλας, επικαλούμενος και την παλαιότερη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, η απώλεια των δημοσίων εσόδων φθάνει το 1 δις ευρώ ετησίως. Αιτία τα ισχυρά κυκλώματα της λαθρεμπορίας, με την βοήθεια και συμμετοχή επίορκων κρατικών λειτουργών, παράλληλα όμως και με την τραγική αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Η Κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα για την πάταξη της λαθρεμπορίας, υιοθέτησε άρον-άρον την πρόταση των Πρατηριούχων που εκκρεμούσε από το 2000, για την εγκατάσταση του «Ηλεκτρονικού Συστήματος Ελέγχου Εισροών-Εκροών σε όλα τα Στάδια Διακίνησης Καυσίμων» χωρίς όμως κανένα σχεδιασμό εφαρμογής, ψηφίζοντας αρχικά τον Ν.3784/2009, ο οποίος προέβλεπε την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών μόνον στα πρατήρια.

Στη συνέχεια ψηφίστηκε ο Ν.4072/2012, με τον οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών και σε πλωτά μέσα μεταφοράς και ο Ν.4177/2013, με τον οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, σε πάσης φύσεως εγκαταστάσεις των Εταιρειών Εμπορίας και των Διυλιστηρίων.

Επειδή όμως για την εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων, δεν προηγήθηκε όπως θα ‘πρεπε σχέδιο χρονοδιαγράμματος εφαρμογής, από εκεί και πέρα όλα κινήθηκαν στη προχειρότητα του «προχωράμε βλέποντας και κάνοντας».

Ο Γ.Γ. κύριος Γ.Σούρλας στην κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχολιάζοντας αναφέρει, «Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που φάνηκε ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Έγιναν διαπιστώσεις, μελέτες, προτάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, σημασία έχει ότι δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων. Δεκάδες χρόνια παλινωδιών, πολιτικά τερτίπια, καταστάσεις που προσβάλουν κάθε έννοια υπευθυνότητας, νομιμότητας, διαφάνειας. Δεκάδες χρόνια τα κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής δρουν απρόσκοπτα και οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Καταλήγοντας στην κατάθεση του ο κ. Γ. Σούρλας είπε «Προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα αντικειμενικά και υπεύθυνα να σας ενημερώσω για το μεγάλο αυτό ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της διαφθοράς και της διαπλοκής με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section