popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

Λονδίνο (CNN Business)Η πανδημία κοραναϊού ανεβαίνει την ενεργειακή βιομηχανία και ωθεί τους κορυφαίους παίκτες της να κάνουν μεγάλες αλλαγές. Αυτό περιλαμβάνει τη Saudi Aramco, τον μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Η δραματική πτώση των τιμών φέτος επιβαρύνει τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας , ο οποίος βασίζεται στην άντληση αργού για να παράγει τα μετρητά που χρειάζεται για να πληρώσει μερίσματα στους επενδυτές και να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος των κρατικών δαπανών.
Τώρα, η Aramco μπορεί να αναγκαστεί να κάνει αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: εγκατάλειψη συμφωνιών και πώληση περιουσιακών στοιχείων. Πρώτα στο μπλοκ θα μπορούσε να είναι το σχέδιό του να κατασκευάσει ένα δίκτυο διυλιστηρίων στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου σε μια προσπάθεια να εξαγάγει περισσότερη αξία από κάθε βαρέλι αργού που αντλεί.
  Οι συμφωνίες για την εξεύρεση διυλιστηρίων στην Κίνα και την Ινδία - δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο - φαίνεται να έχουν τεθεί σε αναστολή τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τετάρτη, αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Aramco θα καθυστερήσει επίσης την επέκταση ενός μεγάλου διυλιστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  "Είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχει μια επανεκτίμηση όλων των στιγμών", δήλωσε μια πηγή της Aramco που είναι εξοικειωμένη με τις επιχειρηματικές στρατηγικές σχετικά με τα έργα.
  Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εταιρεία και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένης της πολιτικά ευαίσθητης φύσης ορισμένων έργων.
  "Πάντα εμπλέκεται η πολιτική", δήλωσε ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος της Μέσης Ανατολής στην Facts Global Energy.

  Χαμηλώστε για περισσότερο

  Το μεγάλο πρόβλημα για την Aramco είναι οι προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent, ακόμα 33% χαμηλότερα από ό, τι ξεκίνησαν το έτος. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, το καθαρό κέρδος της Aramco έπεσε πάνω από 73% σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι κλειδαριές που απαιτούνται από την πανδημία μείωσαν απότομα τη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα.
  Ο Διευθύνων Σύμβουλος Amin Nasser δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, η ζήτηση βιώνει «μερική ανάκαμψη». Ωστόσο, οι αναλυτές πιέζουν πίσω τους ορίζοντές τους για πλήρη ανάκαμψη, ενώ ορισμένοι στη βιομηχανία αμφισβητούν ανοιχτά εάν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει ήδη κορυφωθεί .
  Ο Jim Burkhard, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της IHS Markit, είπε πρόσφατα στους πελάτες ότι η ζήτηση δεν θα φτάσει τα επίπεδα προ πανδημίας μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.
  "Προκειμένου να απαιτηθεί η πλήρης επιστροφή, τα ταξίδια - ειδικά τα αεροπορικά ταξίδια και οι μετακινήσεις στην εργασία - πρέπει να επιστρέψουν στο φυσιολογικό", δήλωσε ο Burkhard σε ερευνητικό σημείωμα. "Και αυτό δεν θα συμβεί έως ότου υπάρξει περιορισμός του ιού και αποτελεσματικά εμβόλια."
  Αυτό το σκηνικό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για την Aramco, διότι έχει ετήσια μερίσματα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
  Αυτά τα μερίσματα αποτελούσαν κεντρικό μέρος του γηπέδου για τους επενδυτές κατά την αρχική δημόσια προσφορά του τον Δεκέμβριο και είναι ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο η Aramco εξακολουθεί να αξίζει 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία στον κόσμο πίσω από την Apple AAPL ) . Οι μετοχές διαπραγματεύονται επί του παρόντος περίπου 13% πάνω από την τιμή IPO τους.
  Ένας συνοδός βενζινάδικου ξαναγεμίζει ένα αυτοκίνητο σε ένα σταθμό στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ στις 11 Μαΐου.
  Ένας συνοδός βενζινάδικου ξαναγεμίζει ένα αυτοκίνητο σε ένα σταθμό στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ στις 11 Μαΐου.
  Η BP BP ) και η Shell RDSA ) έχουν μειώσει και τα δύο τα μερίσματά τους για να βοηθήσουν στη διατήρηση μετρητών - αλλά για την Aramco, αυτό δεν είναι επιλογή.
  "Εκτός του μερίσματος, το απόθεμα φαίνεται εξαιρετικά ακριβό", δήλωσε ο Anish Kapadia, διευθυντής ενέργειας της Palissy Advisors, μιας συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο. "Αν πρόκειται ποτέ να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στην εταιρεία, νομίζω ότι το μέρισμα πρέπει να παραμείνει στο τρέχον επίπεδο."
  Η εταιρεία αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει πληρωμές στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βασίζεται στο εισόδημα από πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση μεγάλων κοινωνικών και στρατιωτικών δαπανών. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να αναγκάσει Διάδοχος Mohammed bin Salman να περιορίσουν Vision 2030 του σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας σε αργό εξαγωγές, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί αρκετές μαζικές σχέδια για τον τουρισμό και την κατασκευή ενός φουτουριστικού της πόλης.

  Πραγματοποίηση αλλαγών

  Η Aramco αντιμετωπίζει τώρα ένα δύσκολο σύνολο επιλογών καθώς αγωνίζεται για την εξοικονόμηση χρημάτων.
  Ορισμένες συμφωνίες στο εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία - ακόμη και αυτές που έχουν σημαντική γεωπολιτική σημασία - θα μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή. Μια κοινή επιχείρηση για την κατασκευή ενός συγκροτήματος διύλισης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, το οποίο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υψηλού προφίλ του πρίγκιπα στη χώρα το 2019, επανεκτιμάται. Έτσι είναι μια συμφωνία για την αγορά μεριδίου 20% της επιχείρησης διύλισης και πετροχημικών της Reliance Industries της Ινδίας.
  Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Aramco επανεξετάζει επίσης μια επένδυση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσθέσει πετροχημική παραγωγή στο διυλιστήριο της Motiva στο Τέξας και ότι η συνεργασία φυσικού αερίου με την Sempra Energy αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο.
  Η Nasseri της Facts Global Energy δήλωσε ότι τα έργα διύλισης θα περιλαμβάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενδέχεται να μην βοηθήσουν στη δημιουργία μετρητών για μερικά χρόνια, ένας μεγάλος κίνδυνος με τις τιμές του πετρελαίου τόσο χαμηλές.
  Η Aramco ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα επανεκτιμήσει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας από αυτόν τον μήνα, με στόχο να προωθήσει την «ανθεκτικότητα, ευελιξία και ικανότητα ανταπόκρισης στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς». Ο Nasseri είπε ότι αναμένει ως αποτέλεσμα να κατατεθεί μεγάλος αριθμός έργων.
  "Οι μισές από τις υποσχέσεις τους, αν τις μετράτε, πρέπει να διαγραφούν", είπε ο Νασέρι.
  Εάν η Aramco διασώσει αυτά τα έργα, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας. Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα και την Ινδία αποσκοπούσαν στο κλείδωμα αγοραστών σε τεράστιες αγορές, βοηθώντας παράλληλα την Aramco να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της πέρα ​​από την άντληση τεράστιων ποσοτήτων αργού, μια στρατηγική που ακολουθούν άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
  Σε ομιλία του τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Reliance Mukesh Ambani σημείωσε ότι η συμφωνία δεν είχε προχωρήσει όπως αναμενόταν λόγω "απρόβλεπτων συνθηκών στην αγορά ενέργειας". Ωστόσο, επανέλαβε ότι η σχέση της Reliance με την Aramco διαρκεί δύο δεκαετίες, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.
  Η Aramco και ο Norinco, ο συνεργάτης της συμφωνίας για την Κίνα, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
  Η εγκατάλειψη προηγούμενων συμφωνιών είναι μία από τις μόνες επιλογές που διαθέτει η Aramco. Δεν μπορεί απλώς να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο λόγω της συμμετοχής του στον ΟΠΕΚ, το οποίο συμφώνησε να σημειώσει περικοπές παραγωγής τον Απρίλιο . Ενώ ο ΟΠΕΚ αρχίζει να αυξάνει ξανά την παραγωγή, το καρτέλ και οι σύμμαχοί του εξακολουθούν να σχεδιάζουν να παράγουν 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο από ό, τι ήταν πριν από τις περικοπές έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
  Ένας σημαντικός άξονας για πιο αειφόρο ενέργεια στη φλέβα της BP, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα μια δεκαπλάσια αύξηση των ετήσιων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, είναι επίσης απίθανο δεδομένης της ένταξης της Aramco με τη Σαουδική πολιτεία.
   "Η Σαουδική Αραβία είναι πετρελαϊκή πολιτεία και η Aramco είναι πετρελαϊκή εταιρεία", δήλωσε ο Nasseri. Η Aramco είναι πιο πιθανό να τοποθετηθεί ως «αξιόπιστη και βιώσιμη πηγή ορυκτών καυσίμων», ενώ η όρεξη παραμένει.
   - Ο Laure He και η Sherisse Pham συνέβαλαν στην αναφορά.
   ΠΗΓΗ: edition.cnn.com

   popek.gr - Pre Footer Section