popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

 

Προβλέψεις για αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα του συνδυασμού μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, διατυπώθηκαν απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, αν και για το 2020 οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Η ενεργειακή κρίση πετρελαίου: Επιπτώσεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία - Ευκαιρίες», ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, αν και δεν συμμερίζεται όπως είπε την εκτίμηση για τα 100 δολάρια το βαρέλι, τόνισε ωστόσο ότι η τιμή του αργού θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς σε ορίζοντα 20 -30 ετών είναι αδύνατο να αντικατασταθούν οι υδρογονάνθρακες από τις ανανεώσιμες πηγές. Η ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε, χρειάζεται χρόνο ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, οι οποίες διαρκούν για δεκαετίες, δεν λαμβάνονται με βάση την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στη διάρκεια ενός τριμήνου.

Την εκτίμηση για αύξηση της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι διατύπωσε ο Dr.Mamdouh G. Salameh, επισκέπτης καθηγητής στο Europe Business School, στο Λονδίνο επικαλούμενος την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση ενέργειας από την Κίνα, τη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ και τη μείωση των επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Για το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είπε το βασικό ερώτημα είναι αν οι περικοπές στην παραγωγή αργού που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μελών και μη του ΟΠΕΚ, θα παραταθούν μετά τον Ιούλιο και σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθούν, καθώς οι στρατηγικές της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας διαφέρουν.

Ο Lucian Pugliaresi, πρόεδρος του Energy Policy Research Foundation στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η ανάκαμψη των διεθνών τιμών είναι ήδη εντυπωσιακή, από τα αρνητικά επίπεδα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο επίπεδο των 40 δολαρίων που κινούνται τώρα. Πρόσθεσε δε ότι η μείωση της ζήτησης θα είναι παροδικό φαινόμενο.

Ο Νίκος Τσάφος, στέλεχος του κέντρου διεθνών κα στρατηγικών σπουδών (CSIS, ΗΠΑ), ανέφερε πως το ερώτημα αν έχει τελειώσει η πανδημία παραμένει ανοιχτό και ότι οι επιπτώσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ είναι ήδη ορατές. Την συζήτηση συντόνισε ο Δρ.Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section