popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

Οι μάχες που μαίνονται σχεδόν ένα χρόνο στη Λιβύη εισήλθαν σε νέα φάση χθες, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική χώρα, βομβάρδισε για πρώτη φορά λιμάνι της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα, καθώς οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα.

Το λιμάνι της Τρίπολης είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές τροφίμων στη Λιβύη, ενώ χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, την Ιορδανία και Ρώσους μισθοφόρους.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και μπορεί να διευρύνει τα κενά ασφαλείας, που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές μαχητές και διακινητές ανθρώπων, διοχετεύοντας διά θαλάσσης μετανάστες στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης εγκατέλειψε αργά χθες τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και ο Σάρατζ, που επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι, απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό σήμα από όλους τους διεθνείς παίκτες που προσπαθούν να μας μιλήσουν», δήλωσε ο Σάρατζ λέγοντας ότι αυτό ισχύει επίσης και για τις παράλληλες συζητήσεις με επίκεντρο πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν: «Έχουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό σήμα από αυτό, που είναι η υπεράσπιση του λαού μας», είπε.

Φωτογραφίες δείχνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι με μεγάλες μαύρες τρύπες. Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι οβίδες παραλίγο να πλήξουν ένα βυτιοφόρο.

Αφότου ο ΛΕΣ άρχισε την πορεία προς την Τρίπολη, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 150.000 ανθρώπων.

Συνομιλίες στη Γενεύη

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές ξεκίνησε χθες στη Γενεύη, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία πριν από ένα μήνα με την εμπλοκή χωρών που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε προσπαθούσε σήμερα να πείσει την αντιπροσωπεία της Τρίπολης να παραμείνει στη Γενεύη και να επαναλάβει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι αντιπροσωπείες εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ (στη Γενεύη) και ο δρ. Σαλάμε θα έχει σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΕ», δήλωσε ο Ζαν Ελ Αλάμ, εκπρόσωπος της αποστολής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι τώρα οι συναντήσεις στη Γενεύη διεξάγονταν σε διαφορετικά δωμάτια με τον Σαλάμε να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ένας νέος γύρος πολιτικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section