Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Κύριε Μίλερ, πώς κάνει η Εταιρεία; Πώς προετοιμάζονται οι προετοιμασίες σας για την πιο δύσκολη περίοδο - τη χειμερινή περίοδο;

Alexey Miller:  Περιττό να πούμε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Gazprom είναι να παράσχει αξιόπιστες προμήθειες φυσικού αερίου στους καταναλωτές μας τη χειμερινή περίοδο.

Η Gazprom έχει ολοκληρώσει 11 σειρές προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης και επισκευής, καθώς και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ετοιμάσει το σύστημα για το φθινόπωρο / το χειμώνα.

Η εταιρεία διαθέτει 72.232 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις UGS για τον προσεχή χειμώνα, με ημερήσια απόδοση 843.3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Είναι υψηλό όλων των εποχών για τον εγχώριο τομέα φυσικού αερίου.

Όσον αφορά την παραγωγή, η Gazprom εξαγόρασε 389 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ενάμιση μήνα από το 2019. Αυτό σημείωσε αύξηση 3,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ή 0,9 τοις εκατό έναντι της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Εταιρείας την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους προστέθηκαν 0,8 δισ. Κυβικά μέτρα ή 0,5%. Με άλλα λόγια, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρωσία παρουσιάζει μέτρια ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές μας στις εξωτερικές αγορές - στην Ευρώπη - σε ενάμιση μήνα ανήλθαν σε 152,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο, αν και 2,5% λιγότερο από το έτος ρεκόρ του 2018, εξακολουθεί να βελτιώνεται κατά 2,6% σε σχέση με το 2017. Επιπλέον, η Gazprom πρόκειται να εγχύσει 11,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το δικό της φυσικό αέριο σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκής UGS φέτος.

Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτή τη στιγμή είναι χωρίς αμφιβολία η εκπνοή της σύμβασης για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα είναι αποτελεσματική έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Έχουμε κάνει γνωστή τη θέση μας στην ουκρανική και την ευρωπαϊκή μας εταίροι: υπάρχει αναμφισβήτητα η ανάγκη πλήρους επίλυσης όλων των δικαστικών διαφορών πριν από την υπογραφή νέας σύμβασης. Οι διαφορές είναι αρκετά πολλές. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης, η οποία ουσιαστικά εισήγαγε μια ανισορροπία σε δύο συμβάσεις: μία για προμήθειες και μία για διαμετακόμιση στην Ουκρανία. Προσθέστε τις αποφάσεις των ουκρανικών δικαστηρίων σχετικά με τη λεγόμενη αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον της Gazprom. Η κατάφωρα κατασκευασμένη φύση της μπορεί να βράσει σε ένα απλό γεγονός: η Gazprom δεν εκτελεί καμία ενέργεια μεταφοράς στο ουκρανικό έδαφος. Φυσικά,

Το δεύτερο, κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό. Ο καθένας μιλάει για τη σημασία της σύμβασης διαμετακόμισης και πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ουκρανία πρέπει να δώσει μια σαφή και οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν προτίθεται να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο και αν συμβαίνει αυτό, ή μικρές ποσότητες. Φυσικά, οι προμήθειές μας θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρές από ό, τι οι αντίστροφοι προμηθευτές από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι είναι βασικά το ίδιο ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως αναφέρθηκε, η τιμή του φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές στην Ουκρανία σε περίπτωση άμεσων προμηθειών ενδέχεται να μειωθεί έως και κατά 20% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή.

Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, η Ουκρανία θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε ποιες μεταφορικές ικανότητες θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε στη Ρωσία στο σημείο εισόδου στην Ουκρανία, καθώς και ποιες ικανότητες θα παραμείνουν στη διάθεσή μας για σκοπούς διαμετακόμισης.

Το τρίτο ζήτημα είναι η νομοθεσία στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να υπογραφεί η νέα σύμβαση διαμετακόμισης. Η Ουκρανία είχε θέσει ως στόχο την ενσωμάτωση της τρίτης ενεργειακής δέσμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομοθεσία της από την 1η Ιανουαρίου 2020. Όπως γνωρίζετε, αυτή η διαδικασία είναι μάλλον χρονοβόρα, δεδομένου ότι συνεπάγεται τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα μεταφοράς αερίου και ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής θα καθορίσει τα τιμολόγια. Αυτή η διαδικασία απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Και εκτός εάν η Ουκρανία συγκροτήσει έναν ανεξάρτητο φορέα μεταφοράς φυσικού αερίου και έναν ανεξάρτητο ρυθμιστή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, η μόνη επιλογή θα είναι η επέκταση της αποτελεσματικής σύμβασης στο πλαίσιο των εξελισσόμενων, συνθηκών της αγοράς.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Σας δίνουν οι ουκρανοί συνάδελφοί σας απαντήσεις;

Alexey Miller: Έχουμε επαφή και γνωρίζουμε τις ερωτήσεις μας. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ουκρανίας.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ:  Συζητήσαμε αυτό το θέμα μαζί σας πριν από τις εκλογές και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πολλών Ουκρανών συναδέλφων μας. Μιλήσαμε για πιθανή συνεργασία. Μετά από αυτό, πραγματοποιήσατε ένα γύρο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς, παρά τις αλλαγές στην ουκρανική ηγεσία, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι οι αντίστροφοι εφοδιασμοί με φυσικό αέριο - τουλάχιστον για τώρα - αγοράζονται με τις ίδιες υψηλές τιμές, πράγμα που είναι ατυχές για τους Ουκρανούς καταναλωτές. Ωστόσο, είναι η επιλογή τους. Το δικαίωμά τους. Παρ 'όλα αυτά, είναι προφανές πόσο επιβλαβές είναι για τους απλούς πολίτες της Ουκρανίας, τους απλούς καταναλωτές που ουσιαστικά αγοράζουν φυσικό αέριο της Gazprom με προσαύξηση 25%.

Έχετε αναφέρει τους τρόπους επίλυσης αυτής της δυσκολίας. Θα δούμε. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Θα περιμένουμε νέες πληροφορίες. Παρακαλώ ενημερώστε μας.

Alexey Miller: Ναι, κύριε.