popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης «εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τη συνάντησή τους, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Παράλληλα, μίλησε για προβλήματα από τουρκικής πλευράς που δυσκολεύουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι κατά τη συνάντηση «έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης «εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Συμφώνησαν, δε, σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, τις οποίες χαρακτήρισαν παράνομες, ενώ κάλεσαν την Άγκυρα να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επανέλαβαν τη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισαν, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

«Προκλητικές οι ενέργειες της Άγκυρας»

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε εκ νέου τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη λειτουργία «προξενείου» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε εν μέσω των νέων προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο βρέθηκε η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε επαφές με την ηγεσία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως, το κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, «διαταράχτηκε» από τη ρητορική της Άγκυρας για την αποκλεισμένη πόλη της Αμμοχώστου, τη στιγμή που συνεχίζεται η δραστηριότητα τουρκικών πλοίων - γεωτρύπανων ανοιχτά της Κύπρου.

(sputnik Greece)

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section