popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

 To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έξω από την Αττάλεια στα τέλη Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παγώσει» τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, καθώς και τη χρηματοδότηση για την Τουρκία τον επόμενο χρόνο, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με σχέδιο κοινής δήλωσης (draft) που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί πάντως, θα συζητηθεί μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (11 Ιουλίου 2019), με στόχο την υιοθέτησή της κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία για τις Αερομεταφορές, και να μην πραγματοποιηθούν προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο υψηλού επιπέδου”, αναφέρει το ίδιο σχέδιο.

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δράσεις στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια».

Προσθέτει ακόμα, ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν συνεχίσει την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Eυρωπαίος διπλωμάτης: «Στόχος μας οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες»

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε στο Reuters ότι η συγκεκριμένη κίνηση «θα στόχευε μόνο σε άτομα που συνδέονται με τις συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το αξιολογήσουμε προσεκτικά, επειδή χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία για τη μετανάστευση, το ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Ορισμένα κράτη μέλη βασίζονται στην Τουρκία για ενεργειακή διαμετακόμιση, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά. Μην περιμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Η Άγκυρα την Τετάρτη απέρριψε την κριτική της Ελλάδας και της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές γεωτρήσεις εκτός Κύπρου ήταν παράνομες. 

Ενώ η Λευκωσία πιέζει για αυστηρότερη γλώσσα σχετικά με τις κυρώσεις - σημειώνει το διεθνές πρακτορείο - ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ ήταν επιφυλακτικά στο να κλείσουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα.

Η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία, ώστε να κρατήσει κλειστό το καπάκι της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, καθώς και για θέματα ασφάλειας, αλλά η σχέση έχει γίνει προβληματική μετά τις αντιδράσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που αφήνει αιχμές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Η ΕΕ έχει «παγώσει» τις μακρές συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, κατηγορώντας τον Ερντογάν για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

huffingtonpost.gr

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section