popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

 

Η ΑΓΚΥΡΑ συνδυάζει τις προκλητικές επεκτατικές ενέργειες, όπως αυτή με την εισβολή του γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη ρητορική που προάγει για ενίσχυση της έντασης. Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία ευνοεί και προωθεί τη ρητορική των απειλών και του εκφοβισμού. Αυτό είναι δοκιμασμένο και ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης πολιτικής στο οποίο, δυστυχώς, επιμένει η Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν.

ΣΤΑ πλαίσια αυτά και οι δηλώσεις που γίνονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, από Τούρκους αξιωματούχους.

 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής», έσπευσε να αναφέρει πως «παρά τις εν ισχυρισμώ απειλές για σύλληψη του προσωπικού του γεωτρυπάνου μας οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση». 

Ο Ντονμέζ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει λυγίσει σε καμιά απειλή και δεν θα λυγίσει ούτε και από ‘δώ και πέρα». 

ΑΥΤΟ που αναφέρει ουσιαστικά είναι πως η Τουρκία είναι υπεράνω των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που σημειώνει με έμφαση είναι πως η Τουρκία είναι ισχυρή και θα επιβάλει το δικό της δίκαιο, που είναι άδικο για όλους τους υπόλοιπους.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ ισχυρίσθηκε ότι «αποτελεί καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανού μας «Πορθητή» και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), όπως αναφέρουν δημοσιεύματα». Συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε η «ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου»», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τ/κ».

Βεβαίως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ο σφετερισμός του φυσικού πλούτου της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Αυτό είναι για εμάς ξεκάθαρο. 

Η Άγκυρα θα πρέπει να λαμβάνει απαντήσεις και μάλιστα κατά τρόπο ξεκάθαρο χωρίς να παρασυρόμαστε στο παιγνίδι της έντασης που επιδιώκει. Στην αντίπερα, λοιπόν, όχθη η ελληνική πλευρά στέλνει τα δικά της μηνύματα. Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο». Επισήμανε ταυτόχρονα πως η Αθήνα είναι πάντοτε «σε εγρήγορση, με το δύσκολο γείτονα που έχουμε, αλλά χωρίς φόβο» από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται «κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια, ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά, ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο». 

ΣΩΣΤΗ, ορθολογιστική προσέγγιση, η οποία σαφώς και ακυρώνει την τακτική της Άγκυρας. Αυτό που προέχει, πέραν των εκτιμήσεων που γίνονται, είναι η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών αποτροπής τους οποίους διαθέτουν Αθήνα και Λευκωσία και η ανάληψη πρωτοβουλιών. Είναι προφανές πως η Άγκυρα βρίσκεται υπό πίεση πρωτίστως με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται σε σχέση με την επικείμενη παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος και την αντίδραση των ΗΠΑ. Είναι σαφές πως βρισκόμενη υπό πίεση η Άγκυρα αντιδρά ακραία. Μπορούμε και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο αλλά με αποφασιστικότητα. 

 

philenews.com

Νέα Άρθρα

 • Tου Γιώργου Ασμάτογλου Προέδρου της ΠΟΠΕΚ

  Η αγορά πετρελαιοειδών και ο ρόλος των πρατηριούχων

  Τα υγρά καύσιμα και γενικότερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, αποτελούν ένα κλάδο της οικονομίας με τεράστια δυναμική που διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας...

 • Tου Χ. Μαυράκη (επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ)

  "Πληγή" στο κράτος δικαίου η παράνομη διακίνηση καυσίμων

  Στην σημερινή Ελλάδα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αναζητούν καθημερινά τρόπους οικονομικής ισορροπίας και δημοσιονομικής προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην εύκολη λύση...

 • Tου Δημήτρη Μακρυβέλιου (Σύμβουλος ΠΟΠΕΚ)

  Αγορά πετρελαιοειδών: Διαχρονική παραβατικότητα

  Ένα από τα θέματα στην λίστα μεταρρυθμίσεων , για τα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, αφορά και το θέμα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή. κ.λπ.), με ότι αυτό συνεπάγεται μέχρι σήμερα...

   

popek.gr - Pre Footer Section