popek.gr - Top Section

popek.gr - Sub Header Section

popek.gr - Main Section

popek.gr - Main Component

Νέα

Η μειωμένη δραστηριότητα του τουρισμού και των μεταφορών έχει πλήξει σημαντικά την αγορά καυσίμων κίνησης και σύντομα ίσως η εικόνα αυτή χειροτερέψει κι άλλο. 

Σε ελεύθερη πτώση θα εξακολουθήσουν να κινούνται η εγχώρια και η διεθνής αγορά καυσίμων καθώς τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας εξακολουθούν να πιέζουν τη ζήτηση.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Σχέδιο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις το 2021 και να αποφευχθούν τα λουκέτα έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο και το οποίο προβλέπει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου, αλλά και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που δημιούργησε η πανδημία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"

Εις μνήμην Δημήτρη Μακρυβέλιου, πραγματοποιήθηκε χρηματική δωρεά απευθείας στον Εθελοντικό Οργανισμό για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ,

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων & Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), συγκλονισμένο από τον αιφνίδιο θάνατο του Δημήτρη Μακρυβέλιου, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την κα Μαργαρίτα, τον Γιώργο και τον Παντελή. 

Ο Δημήτρης Μακρυβέλιος υπήρξε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της ΟΒΕ και ήταν βασικό στέλεχος της ίδρυσης της ΠΟΠΕΚ. Θα τον θυμόμαστε για την συνδρομή του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων & Εμπόρων Καυσίμων τα τελευταία 11 χρόνια, όπως επίσης και για τη συμβολή του στα δρώμενα του κλάδου για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των πρατηριούχων. Μας μένει η εντιμότητα, η καθαρότητα του χαρακτήρα του και όσα σημαντικά πέτυχε στη διάρκεια της θητείας του υπέρ των πρατηριούχων.

Παραμένει ο δικός μας Δημήτρης, τον οποίο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων & Εμπόρων Καυσίμων  

Παράταση έλαβαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ

Παράταση έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 έλαβαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Η αρχική προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης έληγε χθες Δευτέρα, ωστόσο όσοι δικαιούχοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη αίτησή τους μπορούν να το κάνουν έως την Πέμπτη.

 

Μέχρι την Τρίτη είχαν γίνει αποδεκτές περισσότερες από 642.800 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 80 και 650 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι διευρυμένο και θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό πίνακα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση, ή να στέλνουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΑΑΔΕ : «myΘέρμανση: Επικοινωνία με την ΑΑΔΕ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και τηλεφωνικά και το Σαββατοκύριακο, 09:00 - 14:00, στο 2131621000»

1621000

taxheaven.gr

Με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ μετατίθεται για την 1η Απριλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των
ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για τα παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
Τα παραστατικά που θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA μέχρι 31/10/2021 για την διαμόρφωση της ολοκληρωμένης εικόνας της
επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021

Ηλεκτρονικά βιβλία (My Data): Η νέα πραγματικότητα ( Επιμέλεια -Φοροτεχνικός σύμβουλος ΠΟΠΕΚ Δ. Τσαμόπουλος)
Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  Οι ρυθμοί νομοθέτησης, είναι φρενήρεις, ενώ οι απορίες όλων μας αυξάνονται καθημερινά. 

Περαιτέρω, το Υπουργείο Οικονομικών για όσους επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, θα τους δώσει κίνητρα για την αγορά του εξοπλισμού, κ.λπ., αλλά και μείωση του χρόνου παραγραφής από πέντε σε τρία έτη. Βέβαια, τα κόστη είναι δυσανάλογα.

Οι δύο νέες βασικές υποχρεώσεις από 1-1-2021 που δημιουργούνται από την διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην Α.Α.Α.Δ.Ε είναι

1.    Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται ανά χαρακτηρισμό συναλλαγής από το εκδότη τους (Α. 1138/2020 άρθρο 4 παρ.3)

2.    Ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην Α.Α.Δ.Ε υποχρεωτικά μέσω λογιστή φοροτεχνικού (Α. 1138/2020 άρθρο 6 παρ. 3)

Η πρώτη λοιπόν υποχρέωση αφορά τις επιχειρήσεις ως εκδότες παραστατικών εσόδων (τιμολογίων, αποδείξεων κ.λ.π.) ενώ η δεύτερη αφορά την εργασία των λογιστών.

Μπορεί, η επιχείρηση να αναθέσει την διαβίβαση των παραστατικών στον εξουσιοδοτημένο λογιστή, βέβαια κατόπιν συνεννόησης καθώς είναι μία επιπλέον εργασία η οποία θα πρέπει να έχει την ανάλογη αμοιβή.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής σε ημερίδες που διοργάνωσαν η ΠΟΦΕΕ και  η ΕΣΕΕ, σημείωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή, 1,4 εκ. παραστατικά έχουν παραληφθεί από την ΑΑΔΕ και έχουν συνδεθεί πάνω από 33.000 επιχειρήσεις. Για την  ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης έχουν δοθεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και λύνει προβλήματα που αφορούν την άμεση διαβίβαση και τη διασταύρωση των δεδομένων. Βεβαίως έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρισκόμαστε, γι’ αυτό και δεν προβλέπονται κυρώσεις στην παρούσα συγκυρία. Αν τυχόν πάμε στη λογική κάποιας ολιγόμηνης παράτασης, αυτό σημαίνει πως και τα παραστατικά του χρονικού διαστήματος της παράτασης θα πρέπει να μπουν αργότερα στο σύστημα».

Σε αυτό το σημείο ας δούμε τι προβλέπει η απόφαση  Α 1138/2020.

Ειδικά, για τα στοιχεία λιανικής, τα δεδομένα του άρθρου 3 διαβιβάζονται:

α) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), ως εξής:
αα) είτε αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε..
αβ) είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, στην Πλατφόρμα myDATA, με τους τρόπους που προβλέπονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παρ. 6 του παρόντος άρθρου, για τις συναλλαγές που από την κείμενη νομοθεσία δεν έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε.
β) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ., τα δεδομένα διαβιβάζονται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης στην Πλατφόρμα myDATA. Κατ’ εξαίρεση, τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται, χωρίς χρήση Φ.Η.Μ., μέχρι την 31/12/2020 δύνανται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα, εφόσον διαβιβάζονται με τους τρόπους που προβλέπονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παρ. 6 του παρόντος άρθρου.
γ) αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής, μέσω Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων στην Πλατφόρμα myDATA.

Ακόμη όμως δεν εχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα των χειρόγραφων αποδείξεων λιανικής πώλησης, ειδικά για πωλήσεις  επί αυτοκινήτου. Για το θέμα αυτό και βέβαια όλα όσα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων γίνονται επανηλημένες συζητήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών με πρωτοστατούσα  την Ομοσπονδία σας. Η κυρίαρχη αντίδραση είναι, ότι δεν είναι δυνατόν την ίδια πληροφορία να την στέλνεις δυο και τρεις φορές στο δημόσιο και ακόμη το πώς θα καλυφθεί η αποστολή  χειρόγραφων αποδείξεων από τα βυτία. 

Τελος θα ήθελα να επισημάνω ότι  όλες οι μέχρι τώρα υφιστάμενες  διατάξεις, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν  αφορούν χονδρικές πωλήσεις. Εκτιμώ  ότι  θα πρέπει η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα myDATA να παραταθεί ως τις 31 Μαρτίου 2021, όπως έγινε και με τη διαδικασία απόσυρσης των παλαιών ταμειακών μηχανών. Επιπρόσθετα, στους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της όσο το δυνατόν φθηνότερης λύσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Θεωρώ ότι  μέχρι νεωτέρας συνεχίζετε με τον ιδιο τρόπο λειτουργίας και έκδοσης αποδείξεων και πιστεύω ότι  θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την όποια αλλαγή τελικά αποφασιστεί.

Δημήτρης Τσαμόπουλος  Φοροτεχνικός – Λογιστής                                                                                                                
Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Α.  (ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Αντιπρόεδρος Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ) 
Φοροτεχνικός Σύμβουλος Π.Ο.Π.Ε.Κ.                             
Ομήρου 76, Μοσχάτο Αττικής , 18344   Τηλ. 210 9404590 -  210 9401271   Κιν. 6944 544 231   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές  ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Σας ενημερώνουμε ότι με την υπ’ αρ. πρωτ. 123403/09-12-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ, έχει δοθεί νέα παράταση για την κατάθεση των δικαιολογητικών για την δημιουργία του ψηφιακού μητρώου των πρατηρίων καυσίμων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2021.

Παρακαλούμε πολύ, όσοι  δεν έχετε τακτοποιήσει τη συλλογή και αποστολή των δικαιολογητικών που προβλέπονται για τη συμπλήρωση του ψηφιακού μητρώου του πρατηρίου σας, να το πράξετε άμεσα.

Πιθανότατα δε θα δοθεί άλλη παράταση για το σκοπό αυτό.

Η ΠΟΠΕΚ η οποία διεκδίκησε και πήρε τη νέα αυτή προθεσμία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι συνάδελφοι πρατηριούχοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και ο Τεχνικός Σύμβουλός της Παναγιώτης Καρανάσιος είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι.

Οι Διευθύνσεις Μεταφορών πρέπει να ολοκληρώσουν τις καταχωρήσεις μέχρι και την 31η Ιουλίου 2021.

Επίσης ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι έχει εκδοθεί και η υπ’ αριθμ. οικ.59388/940 Υπουργική Απόφαση, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, για τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου για πλυντήρια, λιπαντήρια, σταθμούς αυτοκινήτων και συνεργεία αυτοκινήτων. Η καταληκτική ημερομηνία για την συμπλήρωση αυτού του ψηφιακού μητρώου είναι η 9η Αυγούστου 2021.

Όσοι συνάδελφοι διαθέτουν κάποια από τις παραπάνω εγκαταστάσεις (συνεργεία ή/και σταθμούς οχημάτων, πλυντήρια, λιπαντήρια), παρακαλούνται άμεσα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Είμαστε και σε αυτή την περίπτωση στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή βοήθεια.

            

Υποκατηγορίες

popek.gr - Pre Footer Section